Scurt Istoric

Toponimia

Din cele mai vechi timpuri pana la ocupatia otomana

Ocupatia Otomana

De la eliberarea Brailei la independenta Romaniei

Braila pana la primul razboi mondial

De la 1918 pana in prezent



Pagina realizata de Sile_Shme

e-mail: sile_szf@yahoo.com

De la eliberarea Brailei la independenta Romaniei

    Din punct de vedere economic Braila se dezvoltase semnificativ, in special in ceea ce priveste comertul naval. In preajma Unirii se consemneaza prezenta in port a 2162 de vase, sub toate pavilioanele Europei, preponderente fiind cele grecesti (852), turcesti (415) si engleze (174). In 1859 in oras functionau patru viceconsulate: britanic, italian, prusac si grec.
    Din primele momente ale Razboiului pentru Independenta, ca de atatea ori in istorie, Braila a fost prinsa in valtoarea evenimentelor. Inca de la inceputul anului 1877 Braila a fost locul unor intense actiuni informative referitore la dispozitivul turc de pe Dunare si de pe malul dobrogean. Dupa semnarea Conventiei ruso-romane de la 4 aprilie 1877, conform careia doua coloane rusesti urmau sa traverseze Dunarea pe la Braila, actiunile demonstrative turcesti s-au intensificat, iar 4 nave de razboi intrate pe la gurile Dunarii se indreptau spre oras unde au ajuns pe 10 aprilie, ceea ce a determinat primaria orasului sa solicite protejarea de o interveniie turceasca.
    Pe 21 aprilie turcii au inceput bombardarea orasului, la care autoritatile locale au raspuns sechestrand 10 vase sub pavilion otoman aflate in port. Dupa declararea starii de razboi cu Turcia, otomanii au organizat bande inarmate care terorizau populatia din preajma Dunarii. Ca represalii s-a executat un puternic foc de artilerie asupra Ghecetului.
    Dupa terminarea razboiului si cand prin tratatul de pace de la Berlin din 1878, Dobrogea a fost realipita tarii, trecerea trupelor noastre in frunte cu principele Carol in noua provincie s-a realizat prin Braila la 28 noiembrie 1878. Mai intai a avut loc defilarea trupelor in oras, apoi coborarea lor in port si trecerea Dunarii la Ghecet. Aici s-a ridicat un arc de triumf si s-a iscalit un act comemorativ consemnand trecerea armatei romane in Dobrogea.

inapoi