Scurt Istoric

Toponimia

Din cele mai vechi timpuri pana la ocupatia otomana

Ocupatia Otomana

De la eliberarea Brailei la independenta Romaniei

Braila pana la primul razboi mondial

De la 1918 pana in prezent



Pagina realizata de Sile_Shme

e-mail: sile_szf@yahoo.com

De la 1918 pana in prezent

    In perioada interbelica Braila incepe sa decada, in principal datorita dezvoltarii orasului si portului Constanta care preia majoritatea comertului naval.
    Din punct de vedere edilitar se construiesc Palatul Agriculturii, Cladirea Telefoanelor, etc.
    In plan cultural, in anul 1938, existau 22 scoli primare, 8 licee si alte tipuri de scoli numarul lor total fiind de 52 unitati scolare. Se afirma Teatrul Comunal si Societatea Filarmonica „Lyra” (care exista si in prezent), cat si 7 cinematografe.
    Intrarea Romaniei in cel de-al doilea razboi mondial a afectat direct orasul. Chiar din primele zile de razboi aviatia sovietica a bombardat orasul lovind gara si producand victime umane. Pe toata durata razboiului se introduc diferite restrictii si o ratie de 300g de paine pe zi de persoana. Pana in 1944 orasul nu este afectat de evenimentele de pe front, iar dupa 23 august 1944 au loc cateva confruntari sporadice cu trupele germane aflate in retragere. Spre sfarsitul aceleiasi luni orasul este ocupat de trupele sovietice, trupe care in calitate de „aliati si prieteni” vor stationa aici pana in anul 1958.
    In perioada 1944 – 1989 Braila s-a inscris in cursul general al evenimentelor din Romania, cu plusurile si minusurile lor.
    S-a produs un proces de industrializare care treptat a transformat Braila dintr-un oras portuar intr-unul industrial. In primul rand s-au marit si modernizat intreprinderi ca: "Progresul", "Laminorul", "Santierul Naval", etc.
    Concomitent s-au construit noi intreprinderi ca: Combinatul de Fibre, Celuloza si Hartie, Termocentrala, Combinatul de Industrializarea Lemnului, Fabrica de Confectii ( cunoscuta Braiconf de azi), etc.
    In plan cultural, in Braila functionau 17 licee si 33 de scoli generale, cat si o Facultate de Inginerie afiliata uzinei Progresul.
    In decembrie 1989 braileni au platit din nou un mare tribut de sange pe altarul schimbarilor social-politice din Romania, Braila inregistrandu-se cu 43 de morti si 98 de raniti. Din aceasta cauza in anul 1995 Parlamentul Romaniei i-a decernat titlul de "Oras Martir".
    Cu toate problemele economice, orasul continua sa se dezvolte in plan edilitar cu constructii noi sau reabilitate.