Scurt Istoric

Toponimia

Din cele mai vechi timpuri pana la ocupatia otomana

Ocupatia Otomana

De la eliberarea Brailei la independenta Romaniei

Braila pana la primul razboi mondial

De la 1918 pana in prezent



Pagina realizata de Sile_Shme

e-mail: sile_szf@yahoo.com

Ocupatia otomana (1540-1828)

    Dupa intrarea sub ocupatia otomana orasul a primit denumirea de Ibrail, mai apropiat ca pronuntie de limba turca. Timp de trei secole Braila va reprezenta pentru turci un puternic cap de pod strategic prevazut cu puternice fortificatii si tuneluri subterane de care s-au izbit toate armatele din razboaiele antiotomane ulterioare.     Orasul a continuat sa aiba o puternica forta economica. Astfel dupa 5 ani de stapanire turceasca, se exportau la Brasov 8 713 poveri de peste, cantitate dubla fata de cea din timpul cat orasul apartinuse Tarii Romanesti.
    Desi devenita raia turceasca, Braila continua sa aiba stranse legaturi cu tarile romane si cu evenimentele din acestea.
    In anul 1595 Mihai Viteazul recucereste orasul si cetatea pe care le stapaneste pana la moartea sa. Incercarile repetate ale turcilor de a recuceri Braila in aceasta perioada s-au soldat tot cu atatea esecuri. Mihai a ridicat in Braila o biserica ortodoxa si a organizat incepand din anul 1598 functia de "ban al Buzaului si Brailei".
    Secolul XVIII, cu numeroasele lui razboaie ruso-turce, a insemnat pentru Braila numeroase asedii, cele mai grele fiind cele din 1770 si 1891.
    Insa cel mai important conflict pentru Braila a fost razboiul ruso-turc din 1828-1829, care s-a soldat cu eliberarea definitiva a orasului. La luptele de la Braila a luat parte insusi tarul Nicolae I. Desi turcii dispuneau de doar 8 000 de soldati fata de cei 25 000 de rusi luptele au durat cateva luni. Pe 17 iunie 1828 turcii au capitulat cu conditia permiterii evacuarii trupelor turcesti spre Silistra. Cu toate ca au pierdut 7 000-8 000 de oameni, rusii au capturat 278 de tunuri si 17 000 de puduri de praf de pusca cat si provizii care au ajuns armatei ruse timp de o luna de zile.